Eвропейската комисия прогнозира спад с 9% при производството на домати в

...
Eвропейската комисия прогнозира спад с 9% при производството на домати в
Коментари Харесай

Спад на производството на зарзават в Европа, вносът от Турци...

Eвропейската комисия прогнозира спад с 9% при производството на домати в Европейския съюз на годишна база. Оценките са за към 16,5 млн. тона продукция. Намалението ще е по-значително при доматите за преправка, които съставляват близо 60% от общото количество - с към 14% под миналогодишното ниво. Предвижда се създаденото количество домати за прясна консумация да е към 6,2 млн. тона, или с  минус 3% по отношение на 2021 година

Очаква се вносът на домати за прясна консумация в Европейски Съюз да се усили с 3% до към 730 хиляди тона. Турция уголемява с 5% делът си през 2021 година, осигурявайки 25% от общото количество на импорта. Прогнозата на Turkstat за актуалната година сочи понижение с 2,3% на производството на домати в страната. Това е капка в морето по отношение на огромното произвеждане в южната ни съседка. 

От Центъра за стопански разбори в селското стопанство САРА регистрират, че цените на домати в Европейски Съюз означават осезателен сезонен спад в четири поредни месеца и стигат през август 1,12 евро/кг, при 1,22 евро/кг през юли. Цените в Испания през август паднаха до 0,93 евро/кг, което е с 10% надолу за година. На едро доматите в Турция не престават да вървят надолу, откакто в края на юли бяха 0,25 US$/кг, а в края на август слизат до 0,19 US$/кг. Тези цени се чака да се задържат и през септември, което е следващ удар за родните производители. На ден през граничен пункт " Капитан Андреево " към Европа потеглят над 100 тира /всеки с 33 палета/ създадени в Турция освен домати, само че и всевъзможни плодове и зеленчуци, включително и цветя.

Цените на сладкия пипер в Европейски Съюз се задържат, като при зеления пипер в Европейски Съюз, те са 1,20 евро/кг, а аленият пипер в Испания по данни на Agro Pizarra в края на м. август се намалява до 1,25 евро/кг. До края на септември цените евентуално леко ще се повишат, като при зеления пипер се чака да бъдат в диапазона 1,40-1,50 евро/кг. Цените на едро на зеления пипер в Турция през месец август остават на равнищата отпреди месец - 0,36 US$/кг, а през месец септември се чака да набъбнат до 0,40-0,45 US$/кг.

Цените на едро на краставици в Турция в края на август продължиха понижението и са към 0,18 US$/кг, от 0,21 US$/кг преди месец. За съпоставяне цените в Испания през август слязоха до 0,90 евро/кг, откакто в края на юли приближиха 1 евро/кг. Цените на едро през септември в Европейски Съюз се чака да останат приблизително към 1 евро/кг.

Иначе капиталовите разноски за създаване на нови оранжерии в общността нарастват осезаемо. По оценки от Съюза на дребните стопанства в Алмерия – Испания, нужните разноски за няколко години са се повишили от 300-400 хил.евро за 1 ха, до 600- 700 хил.евро.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР